ARTIKEL

 

17 MAART 2016

Jeugdwerkloosheid onder de loep: de kracht van -25

In 2015 interviewden we 27 jongeren, zij spraken vrijuit over hun soms moeilijke zoektocht naar werk en de hoop op een betere toekomst. Alles werd gebundeld in een brochure en gepresenteerd op 16 maart 2016. Naast de 27 verhalen van de jongeren, bevat de brochure ook een aantal suggesties voor beleidsmakers en bedrijven om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.. De brochure is een samenwerking tussen Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Lege Portemonnees, ACV en ABVV Oost-Vlaanderen.  

Blijvende tijdelijkheid

De situatie van de 27  jongeren is vaak uitzichtloos door de vele weigeringen bij sollicitaties, de stempel van “profiteur”die ze van de maatschappij meekrijgen, de controle en de druk vanuit RVA en VDAB. Ze weten vanaf dag 1 dat het moeilijk is om snel een gepaste job te vinden en willen zo snel mogelijk op eigen benen staan en kansen krijgen om zich te bewijzen en te groeien. Maar die kansen laten soms op zich wachten: “Computer says, no”, “Met ups and downs”, “ Muilentrekker”, “Doppers en leeggangers”, “Geen respect”, “Meer dan 100 brieven, 30 gesprekken en 70 keer ‘neen’”, “blijvende tijdelijkheid”,… zijn maar een paar van de verhalen.

In de brochure doen de jongeren ook enkele suggesties voor beleidsmakers en bedrijven. Zo hebben de jongeren voorstellen rond: onderwijs en opleiding, VDAB-begeleiding en werk zoeken. Concreet gaat het om: kansen krijgen om een opleiding naar keuze te mogen volgen na het secundair onderwijs, werkervaring vanuit het vrijwilligerswerk en schoolstage te laten valoriseren tijdens sollicitatiegesprekken, het meer werken op maat van de jongeren vanuit de dienstverlening, over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt, het antwoorden op sollicitatiebrieven, … tot een mening rond verplicht vrijwilligerswerk.

De brochure kan je hier downloaden